+31 40 798 09 50
30 augustus 2018
Nieuws

Firefox blokeert trackers en cryptominers

Mozilla heeft besloten om standaard trackers te blokkeren in Firefox. Dit met het oog op de privacy van webbezoekers maar ook om de laadtijd van websites te verlagen.

Ghostery heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 55,4 procent van de tijd om een website te laden wordt besteed aan het laden van third-party trackers. Daarnaast zorgen trackers er ook voor dat mensen over het gehele web worden gevolgd. 

Mozilla wil dit tegengaan door trackers standaard te blokkeren en gebruikers meer keuze te geven in welke informatie ze met websites delen. Een vroege testversie van Firefox 63 bevat een optie die ervoor zorgt dat automatisch alle trackers worden geblokkeerd die het laden van een website vertragen. In september zal deze feature worden getest en wanneer de resultaten positief zijn zal Firefox 63 straks standaard dergelijke trackers blokkeren. Firefox gaat er daarnaast ook voor zorgen dat third-party trackingcontent geen toegang meer tot de lokale opslag krijgt en dat cookies van dergelijke trackers worden gestript. Deze privacymaatregel zal naar verwachting in Firefox 65 verschijnen. 

Een andere praktijk waar Mozilla de strijd mee aangaat is het gebruik van fingerprinting. Via fingerprinting is het mogelijk om gebruikers aan de hand van de kenmerken van hun apparaat te identificeren. Andere websites maken daarnaast gebruik van cryptominers die de computers van gebruikers naar cryptovaluta laten delven. Volgens Mozilla zorgt dit ervoor dat het web een vijandige plek wordt en zal Firefox daarom ook dit soort zaken standaard gaan blokkeren. Welke Firefox-versie fingerprinting en cryptomining gaat blokkeren is nog niet bekendgemaakt. Verschillende van de maatregelen zijn nu al in Firefox Nightly in te schakelen.

← Take me back

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Finetic | Furkapas 8, 5624 MD Eindhoven | T. +31 40 798 09 50 | servicedesk@finetic.nl