+31 40 798 09 50
16 april 2018
Finetic · Nieuws

'Russische hacker-dreiging wordt georganiseerder'

Het Britse National Cyber Security Centre en het United States Computer Emergency Readiness Team maakten samen bekend dat er een offensief gaande is door Russische Hackers om de achterkant van het Westerse internet over te nemen. Internet routers en dataswitches worden overgenomen door de russen om zin grote hoeveelheden verkeer te kunnen maken.

'Russische hacker-dreiging wordt georganiseerder'

Dit is onder andere mogelijk omdat routermaker Cisco een kwetsbaarheid in software had die het mogelijk maakt om routers op afstand te benaderen. Dit is natuurlijk handig voor engineers, die zo fysiek niet beschikbare servers toch kunnen instellen. Door deze kwetsbaarheid, die al een tijdje bekend is trouwens, kunnen hackers ook in die servers. In datacenters (waar nogal veel Cisco staat) kan er dan ineens heel veel internetverkeer monitoren. Niemand is daar bozer over dan Cisco, die netwerkbeheerders al lang en breed heeft gewaarschuwd nadat de kwetsbaarheid aan het licht kwam. Zoals vaak blijft het meest kwetsbare in een beveiliging de mens zelf, door het vergeten om updates uit te voeren.

 

"Onze aanbeveling is dat klanten de Smart Install feature uitzetten nadat een router is geconfigureerd, zodat het apparaat niet kwetsbaar is." - Cisco

State sponsored

De NCSC is zich al bewust van een aantal telecom- en internetproviders waar de routers van besmet zijn, waarbij het in sommige gevallen zelfs zo is dat de hackers de apparaten controleren. Dat dit gebeurt is niks nieuws, maar dat de hele zaak zogenaamd 'state-sponsored' vanuit Rusland wordt genoemd is wel een ding. En als dat soort diensten het hebben over 'miljoenen' apparaten die gehackt zijn begint het wel eng te worden.

← Take me back

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Finetic | Furkapas 8, 5624 MD Eindhoven | T. +31 40 798 09 50 | servicedesk@finetic.nl